Klubblogga

i samarbete med:

Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden Västerås Turistbyrå ACC Best Western Västerås Mälarcamping Växhuset Västmanlandsmusiken Svenska Schackbutiken Skultuna Glentons Subway Jensen's Grekiska Kolgrillsbaren Pizzeria Amore Choys Sportsbar Westermo

Schack-SM 2011

Västerås 16-24 juli

 

 

Efteranmälan till weekend och S4an-mästaren

Det går fort­farande bra att anmäla sig till Weekend­turneringen och Schack4an­mästaren. Anmäl dig via formuläret här på SM-hemsidan eller genom mejl till SM-kansliet. Det går även att anmäla sig och betala på plats utan extra kostnad.

 

2011-06-22

Intervju med Tomas Carnstam

Tomas Carnstam

Tomas Carnstam från Lund var en av de första att anmäla sig till årets SM. Det var kanske inte så konstigt, för han har varit med förr och vet hur man går tillväga. SM i Västerås blir nämligen hans 47:e i obruten svit! Tomas berättar bland annat om den segslitna kampen med Bo Nyberg om vem som gjort flest SM och avslöjar varför han numera alltid tar tåget till SM.

Hej Tomas! Med start i Falköping 1965 blir det nu 47 Schack-SM i rad – ett imponerande antal! Vad är det som driver dig att spela SM år efter år?

Att få återse hundratals vänner som jag normalt träffar bara på SM.

Har det någon gång varit nära att sviten skulle brytas?

Ett motorhaveri 1988, men det löste sig. (Numera tar jag alltid tåget, och till SM i Göteborg och Växjö pendlade jag från Lund varje dag.)

Man skulle kunna tro att du med dina 47 SM har flest av deltagarna i årets SM, men Bo Nyberg från Uppsala är faktiskt värre med sina 48* (fast med en lucka 1973). Hur går snacket mellan er i denna interna tävling?

Bo har försäkrat att jag bara kan ta ledningen över hans döda kropp! Min tanke var därför att avrätta honom vid brädet förra sommaren, men partiet slutade remi.

Under 47 SM lär man samla på sig en hel del minnen. Något extra minnesvärt?

Jag väljer en episod från Uppsala 1985. Jag spelade min favoritvariant, och motståndaren var vid draget. Plötsligt mumlade han ”nej” och något ohörbart. Lite senare, när jag stod på vinst, bjöd han remi med kommentaren ”Du bjöd ju remi förut”. Jag svarade förvånat ”Nej, det har jag inte gjort, och varför skulle jag ta remi i den här ställningen?”. OK, tyckte motståndaren, ”men du måste väl ändå medge att du bjöd remi förut?” Det framkom så småningom att min motståndare från början hade hört och avböjt ett remibud på bordet bredvid!

Vilken är din främsta prestation genom alla år?

Andraplatsen i klass M i Ystad 1981. På den tiden fanns inte Mästarelit. Klass M spelade 11 ronder monrad, där två man gick direkt till SM-gruppen. Där blev jag slagpåse året därpå, men lyckades åtminstone undvika sistaplatsen.

Vad har du för ambitioner i år?

Att vinna Veteran-SM. Skämt åsido, som startfältet ser ut får jag vara nöjd med en plats på övre halvan.

Det är inte klart ännu var SM ska gå 2012. Om du fick önska, var skulle du vilja spela ditt 48:e SM?

Jag har sett nästan hela Sverige, men det har aldrig blivit av att besöka Gotland. SM i Visby skulle vara en höjdare!

 

* Trots sina imponerande sviter har dock Tomas och Bo en bit upp till rekordet, som är 57 SM-starter. Både Albin Rosén och Karl Erland Gannholm mäktade med detta (de är avlidna nu och har av lättförklarliga skäl svårt att bättra på sina rekord), och Gannholms starter var i obruten svit!

<-- Tillbaka till startsidan