Klubblogga

i samarbete med:

Kultur-, idrotts- och fritidsnämnden Västerås Turistbyrå ACC Best Western Västerås Mälarcamping Växhuset Västmanlandsmusiken Svenska Schackbutiken Skultuna Glentons Subway Jensen's Grekiska Kolgrillsbaren Pizzeria Amore Choys Sportsbar Westermo

Schack-SM 2011

Västerås 16-24 juli

 

 

Efteranmälan till weekend och S4an-mästaren

Det går fort­farande bra att anmäla sig till Weekend­turneringen och Schack4an­mästaren. Anmäl dig via formuläret här på SM-hemsidan eller genom mejl till SM-kansliet. Det går även att anmäla sig och betala på plats utan extra kostnad.

 

2010-08-22

Intervju med Axel Smith

Axel Smith

Efter flera år av vikande deltagarsiffror infördes till årets SM i Lund ett helt nytt koncept där Schack-SM spelas över nio dagar i stället för som tidigare femton. Glädjande nog gav det mer kompri­merade formatet resultat direkt och det finns all anledning att tro på goda deltagar­siffror även nästa år, då tävlingarna går i Västerås.

Efter SM tog överledaren Axel Smith en väl­behövlig semester och åkte ner till Pardubice i Tjeckien för den stora schack­festivalen Czech Open, där han gjorde ett bra resultat och länge låg bra till för en stormästar­inteckning. När Axel kom hem från Tjeckien passade vi på att ställa några frågor kring SM i Lund och hans (schack)planer inför framtiden.

Jag får börja med att gratulera till ett väl genomfört SM! 778 starter blev det till sist, vilket är en rejäl upp­ryckning jämfört med de senaste åren. Vad tror du att det ökade deltagar­antalet beror på?

Det nya SM-formatet har en stor del i det ökade deltagar­antalet. Det blir helt enkelt trevligare när alla är på plats samtidigt. Annars är boende­möjligheterna bra i Lund, både bra hotell­priser och många privata lägen­heter. Sen försökte vi upp­märk­samma SM 2010 så mycket som möjligt, med en inbjudan som var klar redan till Kungsör, och därefter många inter­vjuer. För varje gång man går in på SM-hemsidan blir man nog lite mer sugen på att spela, medvetet eller omedvetet.

Ja, vi ska försöka att ta efter ert koncept och se till så att det händer saker här på SM-hemsidan! SM-tävlingarna verkar överlag ha fått goda omdömen. Finns det något ni är speciellt nöjda med?

Vi hade tre målsättningar. Den första var att genomföra SM utan några större incidenter, den andra att göra lite extra av bevakningen på SM-hemsidan, med många bilder, utlagda partier och en daglig bulletin som publi­cerades på nätet. Den sista mål­sättningen var att ge deltagarna den service de behövde för att trivas. Det är bara de som kan svara på hur vi lyckades med dessa mål­sättningar, men det känns som att det gick bra. Sedan är vi också nöjda med möbleringen av spel­lokalen, med egna bord till alla spelare, många staunton­bräden och digital­klockor.

Har du några speciella SM-minnen du vill dela med dig av?

Det var häftigt att se hur allting började fungera de två första dagarna. Vi började på lördags­morgonen och sedan var det plötsligt söndag efter­middag. Dagarna flöt ihop utan att jag riktigt vet vad som hände, så det kanske inte räknas som ett minne! Det roligaste var annars helt klart att se så många funktionärer som entusiastiskt hjälpte till under SM. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många, totalt 49 stycken som jobbade i samman­lagt cirka 2400 timmar. Vad jag person­ligen tycker är lite synd var att jag inte fick mer tid att vara nere i spel­lokalen, det var så många spelare jag hade haft kontakt med före SM som jag sedan aldrig såg. Jag har faktiskt sällan haft så dålig koll på SM-resultaten som i år.

Nästa år lämnar ni över stafettpinnen till oss i Västerås. Har ni några goda råd? Finns det något ni skulle ha gjort annor­lunda så här i efterhand?

En stor resultattabell för SM-gruppen och en projektor i spellokalen som visade live­sändningen borde ha funnits. Sedan hade det varit bra om vi noga kollat lokalen i förväg, nu hade vi problem med högtalar­systemet och med gnisslande toalett­dörrar som inte tystnade trots smörjning. Vi missade såklart även andra saker. Calle [Erlandsson] och några till var med vid SM i Lund 1974, men de allra flesta funktionärer hade ingen erfarenhet av en så här stor tävling. Det dök upp en del oväntade saker, men det var tur att vi fick hjälp av Niklas Sidmar. Utan honom hade det aldrig gått!

Kliade det i fingrarna? Ville du inte spela själv?

Under SM blev jag inte sugen, men nu har jag börjat spela schack igen, och det känns verkligen kul!

Ja, hur går det med schackkarriären? Vad händer närmast?

Våren 2009 förlorade jag ganska ofta, och bestämde mig då för att återgå till skol­bänken. Så gjorde jag plötsligt mina två bästa resultat någonsin, i Pula Open och Czech Open, men det var för sent … Under hösten i fjol blev det mest skola och under våren mest SM, men nu är jag äntligen dag­drivare igen. Trots att jag inte förberett mig alls började det bra i Pardubice. Den enda förklaringen jag kan se är att jag inte gick upp från brädet mer än när jag skulle på toaletten. Härnäst blir det Manhems GM-turnering i Göteborg, och jag hoppas att koncentra­tionen blir lika bra där. [Det blev den uppen­barligen! Axel tog 5½ av 9 poäng och kom på delad tredje plats i det tuffa sällskapet med bland andra fyra stormästare.]

Kommer du och spelar SM i Västerås? Får vi se dig i SM-gruppen?

Det är klart att jag vill spela SM i Västerås! Det var under en SM-vecka i Lidköping 1999 som jag verkligen blev fast vid brädet, och sedan dess har Schack-SM varit årets roligaste tävling, även om jag inte har kunnat vara med varje år. Det blir dock svårt att bli uttagen till SM-gruppen i Västerås, men man kan alltid hoppas!

<-- Tillbaka till startsidan